Tämän kuukauden mallipalstalla vierailee jälleen kirjoittajana pienoismallejakin muiden puuhiensa ohella harrasteleva Juha Leppänen.
Kuukauden malliksi on valikoitunut vaihteen vuoksi taas hiukan kookkaammasta kulkuneuvosta rakennettu pienennös. Midlum mallisarja tuli Renaultin kuorma-automallistoon aivan 90-luvun lopussa ja korvasi tehtaan mallistossa ainakin Midliner S120/140/160/180 ja M150/180/210/230 sarjat. Midlum on suunniteltu lähinnä tavaroiden jakelukuljetuksia silmällä pitäen, mutta toki se käy esim. kevyeksi hinausautoksikin ja mallistosta löytyy myös runsas määrä paloautoversioitakin. Tämä meidän tarkastelussamme tällä kertaa olevan pienennysmallin esikuva on tavaroiden jakeluliikenteeseen varusteltu Midlum-malliston keskikokoluokkaa edustava yksilö. Tämä yksilö voisi tuntomerkkien (mm. maski) perusteella olla vaikkapa vuosimallia 2000. Leikkikäämme sen olevan siis siltä vuodelta. Tuona vuonna Midlumin moottorivalikoima käsitti kaksi eri moottoria yhteensä viitenä eri tehoversiona. Pienempi moottori oli 4:n litran nelisylinterinen malli, jonka sai joko 136 tai 150 hv:n tehoisena. Isompi moottori oli 6,2:n litran kuusisylinterinen, josta oli valittavana 179, 209 tai 250 hv:n versiot. Nämä moottorit olivat tietääkseni myös Renaultin omaa suunnittelua ja valmistetta. Nykyisin Midlumin -joka tätä kirjoitettaessa edelleen jatkaa mallistossa - kohdalla ei näin enää ole, vaan moottorit ovat perustaltaan samoja saksalaisvalmisteisia mitä mm. Volvokin tämän kokoluokan kuorma-autoissaan käyttää. Tämän mallin hytin ovista löytyy merkki 180, joka tarkoittaa, että esikuvassa on moottoreista 179 hv:n tehoinen kuutosmoottori. Kuorma-auton kokoluokkaa ilmaistaan auton kokonaispainolla ja tätä Midlumin tehoversiota sai tuolloin 6-12 tonnin kokonaispainoisena. Voisimme leikkiä, että tämä yksilö on vaikkapa 11,5 tonnin kokonaispainoiseksi rekisteröity. Silloin se on aikansa mitä tyypillisin jakeluauto. Akselivälivaihtoehtoja oli tarjolla ties kuinka monta ja ne olivat välillä 3070-6500mm. Tässä autossa on akseliväli mittausteni mukaan ollut noin 4,45 m ja kuormatilan pituus noin 5,85 m.
Tässä tämän kuukauden malli on koko komeudessaan. Ohjaamon katolla näkyy polttoaineen säästötavoitteissa olennainen tuulenohjain, joka tietolähteiden mukaan säästää pienentyneen ilmanvastuksen ansiosta vähintään 5% polttoainetta.
|
Kuorma-auton mitoitushan perustuu aina käyttäjän käyttötarkoituksen täyttämiseen. Tämän mallin esikuvan akseliväli on ollut 4,45 m ja kokonaispituus 7,90 m.
| Kuormatilan mitat ovat p. 5,85 m, k. 2,30 m ja l. 2,50 m. Näillä mitoilla on kuormatilan tilavuudeksi saatu noin 29 kuutiometriä ja toivottavasti saavutettu myös haluttu kuljetuskyky.
Midlum oli saatavissa alkuvuosinaan kolmella eripituisella ohjaamolla. Tässä mallissa on ns. "Global"-makuuohjaamo, joka on pituudeltaan keskimmäinen.
| Valinnaisvarusteena tässä yksilössä on hytin oikealla puolella tämä Vision-ovi, jossa on auton oikean puolen katvealuetta pienentävä alareunan lisäikkuna sekä oven takana vielä näkyvyyttä sivulle parantava lisäikkuna.
Renault on jostakin syystä halunnut muotoilla Midlumin maskin aivan kuin hymyilemään ja kieltämättä se tavallaan kyllä virnistääkin. Autossa on melko muhkea peilivarustus, mutta ne ovatkin ainoa keino nähdä taaksepäin, koska hytissähän ei edes ole takaikkunaa.
|
Tästä kuvasta näkee hytin pituuden. Tähän ohjaamomalliin on saatavissa takaseinää vasten käännettävä tilapäisvuode pitemmän kuljetuskeikan tarpeisiin. Tässä pienoismallissa sitä vuodetta ei hytissä kuitenkaan ole.
| Vaakasuora lista tavaratilan alla on ns. alleajosuoja, joka on ollut pakollinen varuste jo pitkään. Auton renkaat on sovitettu 17,5 tuuman vanteille, jotka näyttävät ehkä hiukan pieniltä tämänkin kokoluokan kuormurin alla. Näin auton runko saadaan kuitenkin matalammalle ja käynti ohjaamoon ja tavaratilaan on jakelukäyttöä ajatellen helpompaa.
Tässä kuvassa näkyy hyvin astinlaudaksi muotoiltu etupuskuri, jonka avulla esim. tuulilasin puhdistus on helpompaa. Valoumpioissa ovat kaikki valot vilkkuja myöten, sumuvalot toki ovat puskurissa erillään. Midlum hymyilee koko kuvan leveydeltä.
|
Kuormatilan ovien saranat ja salvat on mallinnettu hyvin. Myöskin takapuskuri näkyy pönäkkänä kuvassa. Kirjoittajalle tietämätön seikka on noiden kolmen eri nopeusrajoitusmerkin syvin tarkoitus. Mitähän noista kolmesta kuskin pitää milloinkin noudattaa???? Näin Ranskassa, auton esikuvahan on sinne rekisteröity.
|
Ja sitten kurkistus auton alle. Taka-akseli on ripustettu paraabelijousien varaan ja akselin takapuolella näkyvä viritelmä on kallistuksen vakain. Varapyörä on ripustettu tavaratilan alle. Sen vanne on tosin mallinnettu sangen suurpiirteisesti.
|
Moottorin voimat vaihdelaatikolta taka-akselille välittävä kardaaniakseli näkyy tässä kokonaisuudessaan. Koska se on pitkä on siinä puolimatkassa kannatinlaakeri. Kuvassa näkyvät myös polttoainetankki, sen alla äänenvaimennin, paineilmasäiliöt ja ilmansuodattimen kotelo. Kuten näkyy, puhalletaan pakokaasut suoraan auton alle. Etuakseli on mallinnettu melkoisesti esikuvaansa tukevammaksi.
|
Tässä on lähikuva ohjaamon oikealta puolelta. Valinnaiset lisälasit ovat niin tummiksi sävytetyt, että niitä on jopa vaikea laseiksi hahmottaakaan. Hytin oikean puolen peilivarustuskin näkyy tässä sopivasti.
| Auton takana tapahtuvia peilaavat pystytankoon kiinnitetyt kaksi peiliä, joista ylempi on ns. laajakulma. Oven yläreunassa alaspäin suunnattu on katvepeiliksi kutsuttu. Kuvassa näkyy myös hyvin mallinnettu napakan lyhyt vaihteenvalitsin. Mistä lie haettu kepin muotoon vaikutteita?
Olen joskus nähnyt Midlumin verhoilun omin silmin ja tässä mallissa istuimien verhoiluun on onnistuttu siirtämään tuo kuosi ilahduttavan hyvin. Kuvassa on apumiehen penkin verhoilua.
|
Hytin takakulman takaa kurkistaa moottorin ilmanottoputken pää, jonka kautta ilma kulkee etulokasuojan takana näkyvälle ilmansuodattimelle. Myös oikean puolen alleajosuoja näkyy tässä hyvin.
|
Geodis Calberson, jonka väreihin tämä malli on maalattu, on monissa maissa kuljetuspalveluja tarjoava huolintaliike. Se on levittäytynyt nykyisin laajalti Eurooppaan ja siitä muuallekin, lähinnä itään päin. Yhtiön on omistanut vuodesta 2008 alkaen Ranskalainen rautatieyhtiö SNCF.
|
|
|
Calberson on ollut vuosikymmenten varrella hyvinkin näkyvä sponsori monissa autourheilun luokissa. Sangen monilukuinen on myös nimenomaan Renault kilpurien joukko, jotka on maalattu Calbersonin väreihin ja joiden pinnoilla tämän sponsorin nimi esiintyy. Esimerkkinä tästä on kuvaan mukaan otettu Monte Carlon ralliin joskus 70-luvun lopulla, ehkä vuonna 1977-79 osallistunut 5 Alpine. Kuljettajaparin nimeä en valitettavasti pysty teille kertomaan, mutta lienee ollut jokin ranskalaispari.
| Mallin mittakaava on 1:43 ja sen on valmistanut tunnettu mallivalmistaja Norev. Tehtaan ovat perustaneet vuonna 1946 Veronin veljekset. Tehtaan nimikin on perheen nimi kirjoitettuna käänteisessä järjestyksessä. Mallin valmistusmaasta ei ole varmuutta, mutta valmistajalla on kuitenkin ollut tämän mallin tekoaikana tuotantoa Kiinassakin. Toinen vaihtoehto valmistusmaaksi lienee Ranska. Tämän tekstin kaikkine mahdollisine tahattomine kömmähdyksineen laati Juha Leppänen.
| |