Yhden euron autolla jatketaan elokuussakin, pienoismalli on vanhan kaavan mukaan kerhon syystapahtuman kolikonheittokisan ykköspalkinto. Syystapahtuma pidetään Paraisilla Solliden Campingillä 4.-6.9.2020.
Nyt on jälleen kerran loistava tilaisuus mennä siitä yli mistä aita on matalin. Eli, Fregaten historian lyhyt (oikeastaan aika pitkä) oppimäärä löytyy Timo Laitisen kirjoittamana Renaultist-lehden numerosta 1/2020. Siis aivan turha minun on naputella tähän Freagen historiikkiä, lukekaa sieltä.
Renaultist(1/20).
Sen verran tähän voi kirjoitella, että pienoismalli esittää Transfluide puoliautomaattivaihteistolla varustettua luxus-versiota vuodelta 1959. Sinä vuonna Fregate sai vielä viimeisen kerran uuden etusäleikön ja etuvilkut, myös takalappujen päälle ilmestyivät pienet evät. Mallin valmistus päättyi seuraavana vuonna.
Caprin sininen, valkosivurenkailla sekä lukuisilla kromilistoilla koristeltu iso kuuden hengen vaunu on komiaa katseltavaa pienoismallinakin, siinä vaan on sitä jotain 50-luvun tunnelmaa. Sininen väri vielä korostaa kromilistojen näkyvyyttä, esimerkiksi valkoisesta ne eivät erottuisi niin hyvin. Ja olihan tämä aikanaan arvokas ostaa, kun tavallisen mallin hintalapussa luki 926.000 frangia, niin Transfluide maksoi 1.028.000 frangia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että sillä rahalla olisi saanut kaksi autoa, 4CV Sportin ja Dauphinen!
Auton keulaan on asennettu vähintäänkin tarpeeksi kromia, uusi kolmion muotoinen keulamerkkikin on tarkkaa työtä, monivärisestä laatasta löytyy Transfluide-tekstin lisäksi kolmea eri väriäkin. Valonheittimien sisälle on laitettu hieman keltaista väriä, ja se muodostaa sopivasti ranskalais tyylisen keltaisen valomaailman. Peräpäässä sama juttu, kromia riittää mm. takavalojen sekä rekisterikilven ympärille. Sen valaistus on toteutettu perinteisen Renault tyyliin kilven keskelle sijoitetulle pyöreällä valopotikalla.
Melkeinpä puolipallon muotoinen pölykapseli, takalokasuojan kiveniskusuoja sekä C-pilarissa sijaitseva jonkin sortin takavalo vielä vaan lisäävät kromin määrää. Konehuoneessa hurisee 2141 kuutioinen nelisylinterinen rivimoottori, joka tuottaa 80 hevosvoimaa, ja se oli paljon tuohon aikaan. Aika hyvin sinne on yksityiskohtia saatu mallinnettua, ns. trumpettimallinen vesiletku, punainen öljykorkki, kaasutin, pakosarja, ilmanpuhdistin sekä erilaisia johtosarjoja ja letkuja.
Ohjaamossa katse osuu ensin hyvin toteutettuun neliväriseen ohjauspyörän logoon ja erittäin tarkkaan mittaristoon. Myös Transfluiden valitsimen näyttö on hyvin esillä ohjauspylvään päällä. Ja huom. vain kaksi poljinta niin kuin kuuluukin olla tässä mallissa. Tyylikäs oviverhoilu ansaitsee myös pisteensä, siinä ei ole kahvan ja veivin maalaajalla ollut yhtään vapinaa kädessään.
Alustaa ei voi muuta kuin kehua. Sopivasti irti pohjalevystä olevan pakoputken jokainen liitoskohdan kiristin on näkyvissä, erillisjousitus, käsijarrun vaijerit, polttoainesäiliön tyhjennysproppu, kallistuksen vakain, kardaaniakseli, ym. ym. Kolikon heiton voittajan ei tarvitse huolestua auton toisen kyljen mahdollisista peltivaurioista, kuvauksen aikana autoa pitivät kylkiasennossa huima määrä pehmeitä vaahtokumin kappaleita. Samalla tuo kuvakulma on valitettavasti samanlainen kuin yksi surullisemmista Fregate-kuvista, Renaultin pääjohtajan Pierre Lefaucheuxin onnettomuudesta johtuen.
Näiden palkintojen hankinnassa kerhoamme avusti jälleen Markku Raski Automodels nimisestä pienoismalliliikkeestä. Eli jos ei syystapahtumassa onni ei ole myötä, tai se oma euro nyt vaan ei löydä sinne tikun viereen, niin vastaavaa Rellua tai jotain muuta mallia voi tiedustella osoitteesta
www.automodels.fi)
tai info@automodels.fi Erilaisissa autotapahtumissa kannattaa myös kuikuilla Automodelsin myymälän suuntaan.
Tämän sinisen 1:18 kokoisen Fregaten pienoismallin voi saada itselleen yhdellä ainoalla hyvin tähdätyllä euron kolikolla, tarvitsee vain osua kaikkein lähemmäksi Renault-logolla koristeltua puutikkua.
Ja ettei toiseksi tulleen tarvitse olla aivan allapäin, niin hän saa omakseen pienemmän 1:43 kokoisen Clio IV RS mallin. Palkintojen yhteisarvo on yli 100 euroa, joten kaikkien kannattaa tulla yrittämään.
Rekisterilaatan kaksi viimeistä numeroa kertovat, että tämä sininen kaunotar on Pariisista kotoisin. Kannattaa huomioida pakoputken pään lohenpyrstö-koriste, vaikka ei sitä oikein kuvassa erotakkaan.
Valmistaja Norev, Ranska/Kiina.
Kari Kitti.