Renaultillahan on jossain hyvinkin ahkera konseptiautojen suunnitteluosasto, kenties Pariisin liepeillä Cuyancourtissa.
Ja siellä joukko erittäin innostuneita propelipäitä keksimässä kaikkea kivaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Jokunen vuosi sitten he ilmeisesti saivat käskyn suunnitella Formula ykkösen uudelleen. Siitä tuli sitten tämmöinen.
Renault korostaa, ettei autossa ole yhtään ns. mielikuvitusosaa, vaan kaikki ideat ovat täysin mahdollisia toteuttaa. Tässä autossahan ei ole moottoreita paikoillaan, vaan se on rullaava Concept Car.
Shanghain Auto Expossa vuonna 2017 esitelty tulevaisuuden F1 on tulvillaan kaikkea ihmeellistä, moottoreitakin on kolme kappaletta. Ainakin sinä vuonna tehdas ilmoitti, että myös tulevaisuuden formuloissa on ehdottomasti myös bensiinimoottori. Tässä tapauksessa se olisi turboahdettu V6 hybridi, jonka teho on 1341 vanhanaikaista hevosvoimaa. Nykykielellä 1 megawatti, tosin KERS-järjestelmä nostaisi sitä vielä 500 kW.
Lisäksi edessä ja takana olisi vielä sähkömoottorit, joten autosta tulisi nelivetoinen. Samalla vanteet kasvaisivat nykyisestä Tippa-Rellu koosta (13”) suuremmiksi, niiden uutta kokoa en kyllä saanut mistään selville. Mainittakon jälleen kerran, että kaikki nuo tekniset tiedot ovat poimittu useasta eri lähteestä ja on paljon mahdollista, että niistä joku on ihan oikeinkin.
Täytyy myöntää etten ollut vuoden 2019 Retro-Mobile reissun aikana L´Atelierissa näkemästäni hassun näköisestä formulasta yhtään kiinnostunut, räpsin siitä kuitenkin muutaman puolihuolimattoman kuvan muistoksi. Onneksi Peisalon Jorma otti parempia potretteja. Samalla kertaa jouduin puolivahingossa ostamaan pienen 1:64 kokoisen R.S. 2027 formulan. Sitä pari vuotta katseltuani totesin sen olevan kuitenkin aika hieno ja kun nyt keväällä oli tilaisuus saada se 1:43 koossa tosi edullisesti, niin Sulo Vileenit iski jälleen.
Pienoismalli on erittäin hyvin valmistettu, onhan se valmistajan sitä parempaa sarjaa. Voisi sanoa, että siinä on kaikki mikä oikeassakin autossa on näkyvillä. Isompien vanteiden lisäksi toinen ulkomuotoon vaikuttava seikka on erittäin kestävästä polykarbonaatista valmistettu aerodynaaminen ”katto”, jonka tarkoitus on suojella kuljettajaa koviltakin iskuilta ja liekeiltä.
Ohjaamo on läpinäkyvää kennorakennetta, jonka esille saamiseen pienoismallin kuvaamisessa piti käyttää taskulamppua. Kyllä siellä ohjaamossa on myös kuljettaja, isommalla vitriinillä varustettu kypärä päässään. Pienoismalliin ei ole sentään asennettu etupyörien sivulle näkyviä led-näyttöjä, ne kertovat katsojille mm. auton sijoituksen kisan aikana sekä sen hetkisen energiatilanteen. Eikä toimivia etu- ja takavaloa, edessä ledvalot ovat tietenkin perinteiset C-kuvioiset. Renkaina medium-sliksit.
Välillä näiden mallien kuvauksessa meinaa hieman hermostua, esim. kun autossa on kiiltävää mustaa, mattamustaa sekä todella kiiltävää kultaväriä. Siinä on kamerakin ihmeissään kun se etsii oikeaa valotusta ja tarkennuskohtaa, käsisäätö auttaa kyllä joskus jonkin verran. Mutta koittakaa nyt saada selvää noista kuvista.
Näitä valmistettiin 4000 numeroitua pienoismallia, tämä yksilön numero on 1838. Norev, Ranska/Kiina.
Kari Kitti.