Kuukauden auto: R19 Chamade RT, toukokuu 2023

Olen jo aika monta vuosikymmentä keräillyt näitä Renaultin pienoismalleja ja vasta nyt löytyi 1:43 koon porrasperäinen 19, eli Chamade. Se on ollut tosi harvinainen pienoismallina, aiemmin sitä valmistivat resiinistä tietääkseni vain J.P.S. ja Paradcar Plus.

Tämän valmistajasta ei ole tietoa, mutta hinta/laatusuhde kulkevat aika hyvin käsi kädessä. Mielestäni siis hyvä ostos.

Pienoismalli on RT versio vuodelta 1995, mallihan sai jo -92 kasvojen kohotusleikkauksen joten siinä on uudet etu- ja takavalot, eli on phase 2. Suomalainen maahantuoja vaihtoi aika pian Chamade nimen tylsempään muotoon, siitä tuli ihan tavallinen Sedan. Sen moottori on 1794 kuutioinen ja DIN-hevosvoimia löytyy 95 kpl.

Auto kuuluu Argentiinassa valmistettuun mallisarjaan, eikä siinä taida olla paljonkaan eroa eurooppalaisen sisareensa. Ainoastaan auton vanteet näyttävät jotenkin erilaisilta, en löytänyt niistä mitään tietoa netistä tai esitteistä. Voi olla että ne ovat Etelä-Amerikan omaa tuotantoa.

R19 Chamade RT
R19 Chamade RT

Mallin maalipinta saisi olla hieman kiiltävämpi, peseminen auttaa kyllä hieman. Joskus tuntuu, että näiden edullisempien pienoismallien viimeinen puhdistus jätetään tekemättä, no eihän näin pienen (1:43) auton pesemiseen kauaakaan mene. Tämäkin täytyy varmaan putsata vielä toisenkin kerran.

R19 Chamade RT
R19 Chamade RT

Erittäin tumman vihreä kaunis väri on nimeltään Tyrolin- tai Englanninvihreä, ehkä, tai sitten ihan vaan metallinvihreä. Erilaisia vaihtoehtoja kun löytyy eri maiden esitteistä. Tumman vihreän pienoismallin kuvaaminen ei ole lempipuuhiani, koitan vältellä sitä väriä viimeiseen asti. Mutta nyt se oli pakko hyväksyä tämän ”harvinaisuuden” vuoksi.

Kevään ensimmäinen ulkokuvaus palautti mieleeni, kuinka paljon ilmassa oikein väijyykään siitepölyä, ynnä muita rämmäleitä ihan vaan voidakseen laskeutua tumman auton pinnalle kuvauksen aikana.

R19 Chamade RT
R19 Chamade RT

Mallissa on hintaansa nähden paljon hyviä yksityiskohtia, esim. etuovien lukkopesät, oikean malliset peilit, etulokasuojien vilkut, takavalojen muoto ja väritys sekä puskureiden leveät mustat listat. Sisusta on jälleen kerran sitä tylsää kokomustaa muovia, tosin aivan oikean mallisena.

Tämäkin malli kuuluu Argentiinan kioskiautosarjaan, julkaisija Espanjan ja Portugalin kielisissä maissa toimiva Salvat. Valmistaja tuntematon, ehkä PCT, Kiina.


Kari Kitti.


Club Renault de Finlande ry
Tämän sivun kuvat on ottanut Kari Kitti, oikeudet pidätetään.
WWW.RENAULTKERHO.NET
postia@renaultkerho.net