Kuukauden auto: R5 GT Turbo Coupe, heinäkuu 2023

Jälleen kerran heinäkuun pienoismalli on ns. yhden euron auto. Eli se on kolikonheittokilpailun pääpalkintona heinäkuun loppupuolelle sijoittuvassa Renault-kerhon kesätapahtumassa.

39. Grand Tour de Renault järjestetään tällä kertaa Meri-Lapissa 21.-23.7.2023. Paikkana on Kylpylähotelli ja Camping Pohjanranta, siellä jäsenmaksun maksaneella kerhon jäsenellä on mahdollisuus voittaa tämä iso 1:18 kokoinen 5 GT Turbo Coupe itselleen vain yhdellä (1€) ainoalla eurolla.

Eikä siihen siis tarvita kuin yksi hyvin tähdätty heitto Renault-logolla varustetun puutikun viereen, niin punainen ratakilpuri on sinun. Ainakin yksi varakolikko kannattaa ottaa mukaan, koska toisena palkintona on sininen 1:24 kokoinen 8 TS. Ja lastensarjan voittajakin saa omakseen Alpinen sinisen, 1:43 kokoisen 5 Alpinen. Täytyy myöntää, ettei koskaan aiemmin ole ollut näin runsasta ja arvokasta palkintopöytää kolikonheittokisassa.

R5 GT Turbo Coupe
R5 GT Turbo Coupe

5 GT Turbo Coupe on ihan oikea tehdasvalmisteinen kilpa-auto, sitä myytiinkin vain Renault Cup:n osallistujille. Auto on vuosimalliltaan 1985, sinä vuonna tuon sarjan voitti Mark Ranucci. En tosin löytänyt mistään varmaa tietoa siitä, että onko tämä numero kakkosta kyljessään kantava pienoismalli hänen voitokkaasta autostaan.

R5 GT Turbo Coupe
R5 GT Turbo Coupe

Isoimmat päällepäin näkyvät erot siviiliversioon ovat juuri tähän autoon suunnitellut omat teräsvanteet, niiden ulkoneva offset-luku poikkeaa normaalin 5 GT Turbon vastaavasta paremman ratapidon saamiseksi. Toinen tunnistettava yksityiskohta on sumuvalojen tilalle tehdyt etujarrulevyjen jäähdytysaukot, kolmantena sivulta ulos tuleva R4-tyyppinen pakoputki joka kuuluu cup-sarjan autoihin. Takapuskurin pakoputken lovi on siis tyhjä.

R5 GT Turbo Coupe
R5 GT Turbo Coupe

Neljäntenä erikoisuutena on takaluukun ”Coupe” teksti joka esiintyy 70-luvun R8G-sarjan rata-autoissakin. Silloinhan rataa kiersivät normaalikoriset 8G-mallit Coupe versioina. Tuo sana coupe taipuu aika moneen käyttöön. Kuten neliovinen R8 coupe.

R5 GT Turbo Coupe
R5 GT Turbo Coupe

Pienoismallin sisusta on aika pelkistetty, ilmeisesti sarjan säännöt sanelivat aika pitkälti mitä autosta voi keventää ja mitkä täytyi jättää paikoilleen. Tähän on jätetty mm. kojetaulu ja oviverhoilut, mutta takapenkkiä ja lattiaverhoilua ei vaan näy missään. Sen sijaan Devil-turvakaaret ja GT Turbolle ominainen punainen mittaristo ovat mukana.

R5 GT Turbo Coupe
R5 GT Turbo Coupe

Tätä harvinaista pienoismallia valmistettiin ainoastaan 1250 numeroitua kappaletta, tämän yksilön numero on 270. Näiden hinta pyörii Ranskan ebayssa tätä kirjoittaessa 172 ja 220 euron välissä. Renault-kerhon yhteistyökumppani, suomalainen Modeltoys myy vielä ”vanhaa” varastoa sopuisaan 119 euron hintaan.

Valmistaja Ottomobile, Macau.


Kari Kitti.


Club Renault de Finlande ry
Tämän sivun kuvat on ottanut Kari Kitti, oikeudet pidätetään.
WWW.RENAULTKERHO.NET
postia@renaultkerho.net