Kuukauden auto: R4 Muschang bimoteur , marraskuu 2023

Renault 4 Muschang bimoteur vm. 1970 on oikeastaan hyvin harvinainen Tippa, siinä on nimittäin kaksi moottoria.

Auton suunnittelija ja rakentaja on belgialainen Léopold Muschang, Renault-jälleenmyyjä Arlonin kaupungista. Hän oli kiinnostunut suosituista off-road kilpailuista, joten hän päätti rakentaa itselleen kevyen ja nelivetoisen kilpa-auton.

Rakentaminen aloitettiin ottamalla kaksi tavallista Tippa-Rellun 850 kuutioista moottoria ja soviteltiin ne alustalevyn päälle. Tarina kertoo, että vaihteisto ja voimansiirtopalikat olivat kotoisin Renault 8 Gordinista, niiden yhteen sovittamissa on luultavasti tarvittu paljon luovaa mielikuvitusta. Joku paikallinen Kätevän Jukka on ollut vissiin asialla.

Polyesterisen korin valmisti Belgialainen APAL, eli Application Polyester Armé de Liège. Näkyvin Tipan osa taitaa olla ensimmäisten vuosimallien kapea jäähdyttäjän säleikkö, takamoottorin konepellin sekä takavalot luovutti R8. Etuvalot puolestaan R12 ja etuvilkut Estafette. Koko etuosan käsittävä konepelti/muovi on saranoitu alareunastaan ja aukeaa kokonaan kerralla.

21 Turbo phase 2
21 Turbo phase 2

Kumpaakin moottoria voi käyttää myös erikseen, riippuen siitä vaatiiko of-road kilpailun reitti etu- vai takavetoa. Ihan tarkkaa tietoa en löytänyt mistään tällä kielitaidolla, että onko auto ns. normaali nelivetoinen. No pienoismallin pohjalevyssä ainakin on nelivetopalikoiden lisäksi kardaaniakseli ja 4X4 teksti. Molemmille moottoreille on oma vaihteenvalitsin, etummaiselle Tipan sateenvarjokahva ja taakse normaali lattiavaihdetikku. Niille on myös ohjaamossa omat kierroslukumittarit, eikä siellä sitten oikein muita mittareita olekaan.

21 Turbo phase 2
21 Turbo phase 2

Maastokäyttöön suunnitellut nastarenkaat ja erikoislevypyörät muiden ihmeellisten vetotapojen lisäksi varmaankin auttoivat tätä Tippaa voittamaan Belgian mestaruuden noissa kilpailuissa vuonna 1967.

21 Turbo phase 2
21 Turbo phase 2

Pienoismallin pakoputkiakin on kaksin kappalein, etumoottorin putki tulee ulos normaalisti vasemman takapyörän edestä. Ja takamoottorin tietenkin takaa, tosin tässä tapauksessa normaalia korkeammalta maastokelpoisuuden vuoksi. Ne putket muuten kulkevat korin sisällä, suojassa kiviltä ja kannoilta. Yksityiskohdista mainittakoon tuulilasin yläreunaan sijoitettu pyyhkijöiden moottori sekä 1:43 kokoisessa autossa selvät ja tarkat mittarit.

Kun myöhempiin malleihin haluttiin lisää tehoa, niin etumoottori rakenneltiin R6:n tehokkaammista osista. Ja takamoottoriksi otettiin aito R8 Gordinin tehopakkaus.

21 Turbo phase 2
21 Turbo phase 2

Pienoismalli kuuluu Ranskassa ja Belgiassa ilmestyneeseen Hachetten julkaisemaan Passion Renault 4 lehtikioskiautosarjaan, elokuussa vuonna 2018 sen olisi saanut niistä lehtikaupoista naurettavaan 14,99 euron hintaan! Olisi vaan tarvinnut olla siellä silloin.

Valmistaja tuntematon, ehkä PCT.


Kari Kitti.


Club Renault de Finlande ry
Tämän sivun kuvat on ottanut Kari Kitti, oikeudet pidätetään.
WWW.RENAULTKERHO.NET
postia@renaultkerho.net