Sopivasti ajankohtainen pienoismalli on Ranskan entisen presidentin Albert Lebrunin virka-auto, Reinastella Limousine décapotable vuodelta 1938. Tosin tuota vuosimallia kun eri lähteistä etsiskelin, niin se voi olla myös 1929, -31, -36 tai ihan joku muu vuosi noiden välistä.
ATK-laite ehdottaa myöhäisempiä vuosilukuja, kirjat puolestaan 20-luvun puolelta olevia. Näiden vuosilukujen paikkansa pitävyyteen kannattaa aina suhtautua pienellä varauksella, eihän sillä nyt oikeastaan mitään väliä ole, mutta ihan kiva, jos ne olisivat oikein.
Reinastella on yksi suurimmista Renaultin malleista, pituutta 5,36 metriä, voimanlähteenä 8 sylinterinen rivimoottori, joka pystyi antamaan tälle 2,7 tonnin painoiselle keijukaiselle huippunopeudeksi 145 km/h.
Tässä autossa ei ole lainkaan aikakauteen kuuluvia kiinteitä astinlautoja, ne poistettiin edellisen presidentin Paul Doumerin salamurhan jälkeen. Vaikka tämmöinen Reinastella ei mitenkään liittynyt asiaan, niin Elysée-palatsin turvapalvelu päätti vaan pienentää riskejä. Puuttuva astinlauta korvattiin takaoven avaamisen yhteydessä kyljestä alas laskeutuvalla leveällä porrasaskelmalla, jonka avulla valtiovieraat pääsivät nousemaan korkean vaunun matkustamoon. Valitettavasti se ei kuulu tämän pienoismallin varusteisiin.
Pienoismallissa kuuluisi oikeastaan olla, ainakin vanhojen valokuvien mukaan pinnavanteet. Takapään roiskeläpät ovat asennettu takapyörien etupuolelle, varmaankin suojelemaan sitä askelmaa likaantumiselta. Ulkopuoliset ovenkahvat näyttävät sijaitsevan vain takaovissa, joku turvajuttu jälleen?
Sisäpuolen kuvaaminen on kerrankin helppoa, aika tilavassa ohjaamossa on oikealla puolella valtava viisipuolainen ohjauspyörä sekä pari vaihdekeppiä ja polkimet.
Matkustamossa on sitten vielä enemmän tilaa, jalkatilaa varsinkin. Tosin luultavasti noiden ohjaamon seinän luukuista avautuvat mm. tulkkien varaistuimet hieman häiritsevät koipien ojentelua, ovien ja ikkunoiden kahvat ovat myös hyvin esillä. Ohjaamon ja matkustamon penkkien verhoilu on tietenkin erilainen, ja takapenkki on luonnollisesti asennettu vieraita varten hieman korkeammalle.
Tavallinenkin Reinastella on jo iso auto, tämä on eri tietolähteiden mukaan vielä siitäkin 15-20 senttiä pidempi. Koska pitkä moottori vaatii paljon tilaa, niin kuljettajakin istuu sivuttaissuunnasta katsottuna auton kuvitellun keskiviivan takana.
Vertailukuva on kirjasta: ”Renault l’Empire de Billancourt”, kuvaan on päässyt itse kuningataräiti Elisabet vuonna 1938. Tuo on muuten ainoa kuva, jonka löysin Reinastellan tästä astinlaudattomasta ja kaksiosaisella tuulilasilla varustetusta versiosta. Auton rekisterikilpi 8231-RD3 oli jo kyllä käytössä edellisen presidentin Doumerin aikana 1929.
Toinen kirja: ”Toutes les Renault” kertoo, että tätä/näitä autoja modernisoitiin aika perusteellisesti silloin tällöin eli voi olla, että kyseessä on yksi ja sama auto. Mallin hieman sekavaa historiaa tutkiessani löysin netistä rekisterinumeron perusteella vielä yhden kuvan (1931), jossa auton alla on juuri tämmöiset metalliset umpivanteet. Tätä pienoismalliakin on valmistettu kahtena hieman erilaisena versiona, siinä toisessa on pikkuisen enemmän kiiltäviä osia.
Tämä pienoismalli kuuluu Ranskassa ilmestyneeseen ”Valtioiden päämies” sarjaan, julkaisija Atlas, valmistaja Norev.
Kari Kitti.