Kuukauden auto: R4 F6 Jäätelöauto, kesäkuu 2024

R4 F6 Jäätelöauto Tästä Tipasta voitaisiin oikeastaan käyttää nimitystä tötteröauto, koskapa se on kapeana ja korkeana ihan tötterön näköinen, ja siellä on sitä paitsi myytävänä jäätelötötteröitä.

Tämmöinen ”Marchand de glaces” auto oli siis ihan oikeasti olemassa, rekisterikilven kahden viimeisen numeron perusteella (64) se piti majaansa liki Espanjaa, Atlantin rannikolla Pyrénées-Atlantigues departementissa eli maakunnassa. Jossa se toi iloa kaikille Miko-jäätelöstä pitäville, myynnissä näyttää olleen tötteröiden lisäksi puikkoja, pikareita ja kakkuja. Etuovien päällä oleva sana Paloise, voi viitata pääkaupunki Paun rygby-joukkueeseen tai sitten ei.

Kirjatiedon mukaan auto on jossain paikallisessa koritehtaassa valmistettu yksilö eli se on rakennettu pitkän vm. 1968 F6 mallin perustuksille. Samaisen kirjan valokuvasta löytyi vielä tieto, jotta mistä luukusta sitä jäätelöä sitten oikein myytiin eli takalasi oli ylhäältä sanaroitua avattavaa mallia. Samasta kuvasta kävi ilmi, että mahdollinen vesisade johdettiin pientä vesiränniä pitkin luukun sivuille myyntitapahtumaa häiritsemästä, sitä systeemiä ei kuitenkaan ole tässä hauskan näköisessä tötterö-Tipan pienoismallissa.

R4 F6 Jäätelöauto
R4 F6 Jäätelöauto

Alkuaan hinnaltaan edullinen R4 kioskisarjan malli on oikeastaan ihan hyvin valmistettu, jollei tämän yksilön ohjaamon maali/jäätelö sotkua lasketa mukaan. Jostain kumman syystä juuri tämän tötterön hinta nousi jälleenmyyjillä ihmeen korkeaksi vuonna 2008, kunnes se häipyi kokonaan markkinoilta esim. Ranskan ebayssa.

R4 F6 Jäätelöauto
R4 F6 Jäätelöauto

Etsiskelin sitä monta vuotta nettikaupoista tuloksetta, kunnes tänä vuonna tärppäsi. Yhdellä Pariisin Retro-Mobile tapahtuman kauppiaalla oli tämä yksi ja ainoa auto hyllyssään, joten kaupathan siinä syntyivät välittömästi, kun hintakaan ei ylittänyt kipurajaa. Voisi sanoa, että malli on aika harvinainen, tätäkään kirjoittaessa ei näytä olevan netissä yhtäkään myynnissä.

R4 F6 Jäätelöauto
R4 F6 Jäätelöauto

Malli on muuten normaali 4F6, veivinreikä etupuskurissa, mutta takapuskuri puuttuu kokonaan. Ilmeisesti se olisi ollut vain asiakkaiden tiellä. Sisällä ei oikein muuta olekaan kuin kuljettajan penkki ja myyntitiski. Siellä on ilmeisesti käynyt se vahinko joko maalarille tai jäätelökauppiaalle, sen verran jotain valkoista on roiskunut sisäseinälle.

Viimeiseen kuvaan on koottu Renaultin jäätelöautoja. Vasemmalla oranssi Lippa-Tippa on samaa sarjaa kuin Tötterö-Tippa, oikealla Estafette on sekin Retro-Mobile löytö, valmistaja tuntematon. Kummastakin pienoismallista on oma juttu tämän sivuston Kuukauden pienoismalli palstalla.
Lippa-Tippa
Estafette

Pienoismalli kuuluu siis ranskalaiseen Mythique R4 kioskiautosarjaan. Julkaisija mediatalo M6, valmistaja Universal Hobbies, Kiina.

R4 F6 Jäätelöauto


Kari Kitti.


Club Renault de Finlande ry
Tämän sivun kuvat on ottanut Kari Kitti, oikeudet pidätetään.
WWW.RENAULTKERHO.NET
postia@renaultkerho.net