2013 esiteltiin Renaultin uusi kompakti crossover malli ja paikkana oli Gevenen Motor Show. Capturia voidaan pitää Moduksen seuraajana.
Captur oli Renaultin ensimmäinen kompakti crossover yhdistäen kolme eri maailmaa: katumaasturin ulkonäön ja ajoasennon, tila-auton matkustamon tilat ja muunneltavuuden sekä kompaktin perheauton ketteryyden ja ajonautinnon. Lyhyesti sanottuna ideaali kokonaisuus pienelle perheelle.
Captur perustui B-alustalle, joka on Renault-Nissan alliansin yhdessä kehittämä ja samaa alustaa käyttävät myös monet muut mallit, sillä se oli esiteltuy jo 2010. Meillä tunnetuimmat saman alustan käyttäjät ovat Clio ja Nissan Juke ja Micra. Todettakoon vielä, että Etelä-Koreassa auto tunnetaan nimella Renault Samsung QM3.
Capturista esiteltiin konseptiauto jo 2011 ja paikkana oli myös silloin Geneven Motor Show. Konseptiauton muotoilussa painotettiin urheilullisuutta ja hauskuutta. Se oli ilmeisen onnistunut konsepit, koska tiimi sai tehtäväksi tehdä sen perusteella tuotantomallin.
Suomessa konseptiautoa esittelevä lehdistötiedote otsikoi aikanaan Renault "Captur: seikkailun polulla!" ja vaikka varsinainen tuotantomalli olikin tyypillisempi käyttöauto, niin Captur soveltuu hyvin myös seikkailuun.
Ensimmäisen Capturin koeajo juttu löytyy
täältä.
Katso myös Capturin
pienoismalliesittelyä.
Alla lehdistötiedotekuvat konseptiautosta.
Vuodesta 2016 Venäjällä on ollut myynnissä Renault Kaptur, joka ulkonäöstään ja nimen samankaltaisuudesta huolimatta on eri auto, sillä se on rakennettu B0-alustalle (sama kuin Dusterissa) ja on hieman pidempi ja varustettu suuremmalla maavaralla. Tarjolla on myös isompi moottori (2.0 l), joka on varustettu nelivedolla (sillä pääsee sitten kulkemaan vähän huonompiakin teitä).
Kari on onnistunut napaamaan oheisen kuvan Kapturista. Kuulemma autoa ei ulkonäön perusteella todellakaan erota Capturista.
Lisätietoja autojen eroista löytyy
tältä sivulta.
Captur I (2013 - 2019)
Captur perustuu 4. sukupolven Clioon ja se näkyy myös sisustuksessa ja varustuksesssa. Kummassakin mallisssa oli mahdollista räätälöidä autoa omien mieltymysten mukaan sekä sisältä että ulkoa. Suomessa tätä ei näe juuri hyödynnetyn tai sitten hyvin maltillisesti mutta ulkomailla on tullut nähtyä varsin erikoisia räätälöintejä.
Toisin kuin Cliossa niin Capturissa suunnittelun yhtenä lähtökohtana on ollut kaksivärisyys, mikä antaa autolle hyvän mahdollisuuden erottua muusta massasta. Itseasiassa Captur aloitti kaksivärisyyden buumin sekä toi oranssin värin myös kilpailijoiden valikoimiin. Ostajat myös arvosta kaksivärisyyttä, sillä 80% myydään sellaisena.
Tässä kohtaa voi mainita, että Helsingin Sanomissa oli aikaan juttua autojen väreistä ja silloin sanottiin, että oranssia ei kannata ostaa, koska se on vaikein jälleenmyytävä. No, Captur todisti, että kannattaa välillä olla rohkea ja tuoda jotain räväkämpää tarjolle, vaikka Suomessa toki enemmistö edelleen suosii värittömiä harmaita, mustia ja valkoisia autoja. Mikä tuntuu hieman turvallisuushakuiselta, mutta kukin saa ostaa sen värisen auton kuin haluaa.
Tuttuun tapaan turvallisuus on yksi asia, johon Renault on aina panostanut ja myös Captur sai 5 tähteä EuroNCAP testeissä 2013. Standardivarustuksen lisäksi Capturissa on vakiona 3-pistevyöt myös takana, kaksi turvatyynyä, vakionopeudensäädin, nopeuden rajoitin, ESC, ABS sekä mäkilähtöavustin. Kaikissa malleissa on myös vakiona hands-free puhelinjärjestelmä lisäämässä turvallisuutta.
Capturin suosio oli suurta heti alusta lähtien, sillä se oli esittelyvuotenaan 2013 kolmanneksi myydyin malli Euroopassa omassa luokassaan, vaikka ehti olla myynnissä vain osan vuodesta. Suomessa myynti lähti liikkeelle varovaisemmin.
Lokakuun 2019 tilastojen mukaan Captur on Euroopan 7. myydyin malli (tilastoa johtaa Golf ja toisena on Clio) ja oli kasvattanut markkinaosuuttaan 44.7% (YoY). Samaisen tilaston mukaan Renaultin myynti Euroopassa on kasvanut 16.1% (YoY).
Yksi mielenkiintoinen ominaisuus sisustuksessa on vaihdettavat penkinpääliset, jotka voi poistaa avaamalla vetoketjut. Penkit kestävät kovempaakin menoa, sillä päällisten pesu on helppoa. Tai sitten voi hankkia tyyliltään erilaiset ja vaihtaa vaikka mielialan mukaan.
Moottorivaihtoehtoja oli tarjolla Energy TCe 90 (teho 66 kW), TCe 120 EDC-automaattivaihteisto kaksoiskytkimellä (teho 87 kW) sekä Energy dCi 90 ja 110 (diesel), joita ei ole myyty Suomessa. Tosin ainakin yksi sellainen Suomesta kuitenkin löytyy Viron tuliaisena (kuvan sininen Captur).
Capturista on tehty myös erikoisversiota ainakin Bose ja Helly Hansen, jonka erottaa karamellin punaisesta efektiväristä, mustasta katosta ja takaikkunoiden tummennuksista (tosin ne saa myös lisävarusteena muihinkin). Oheinen kuva on Pariisin autonayttelystä, jos HH-malli oli esillä.
2017 esiteltiin Phase 2, sillä myös luokkansa markkinajohtaja Euroopassa halusi tarjota uutta. Muutoksia tuli sisustukseen ja hieman myös ulkopuolelle sekä lisää varustelumahdollisuuksia. Värivaihtoehtoja tuli myös lisää.
Uusiin varusteisiin kuului mm. panoraama katto, nahkapenkit, Led-päivävalot vakiona ja varustetasosta riippuen myös Led-ajovalot. Niistä täytyy todeta, että parantavat näkyvyyttä huomattavasti ja tarjoavat hyvän valkoisen valon.
Uusien varustelutason myötä tarjolle tuli myös Initale Paris -versio, joka on oheisessa kuvassa. Vaikka tätä versiota ei Suomesta saa, niin ainakin yksi sellainen on maahamme saatu. Musta katto ja tumma metallihohtovioletti erottuvat vain hyvässä valaistuksessa tai auringonpaisteessa.
2018 esiteltiin Energy TCe 150 moottori, joka tarjoaa tehoa 115 kW.
Captur II (2019 ->)
Capturin toinen sukupolvi esiteltiin 2019. Yhdessä uudistuneen Clion kanssa se perustuu CMF-B alustaan. Yksi suurimmista uudistuksista on, että Capturista tulee tarjolle myös lataushybridi, joten lyhyet matkat voi ajaa puhtaasti sähköllä (luvattu ajomatka 45 km). Moottorina on 1.6 l bensakone.
Ulkonäön osalta muutos on selkeästi kohti katumaasturien yleisiä piirteitä. Pyöreämmät muodot ovat muuttuneet jämäkämmiksi ja hieman kulmikkaiksi. Alleajosuojat näkyvät selkeämmin edessä ja takana. Antennina on hain evä.
Sanoisin, että ollaan tultu lähelle Kadjarin muotoilua, onko se sitten hyvä asia, ratkeaa varmaan kuluttajien ostopäätösten perusteella. Itse kyllä pidän kovasti alkuperäisestä muotoilusta.
Mittojen puolesta auto on leventynyt 2 ja pidentynyt 11 senttiä. Tavaratila on 536 litraa ja luokkansa suurin. Värivaihtoehtoja on tarjolla entistä enemmän ja pitää vain toivoa, että myös Suomessa tätä hyödynnetään. Capturissa on persoonallisuutta, joten tuokaa se rohkeasti esiin.
Mittaristo on muuttunut digitaaliseksi ja se mahdollistaa myös erilaisten näkymien käytön. Keskikonsolin näyttö on suurentunut ja on hieman ylempänä tarjoten siten hyvän näkymän radioon ja navigaattoriin. Kytkimet on keskitetty hyvin näytön alle. Kokonaisuutena vaikutelma on laadukas.
Mielenkiitoinen on sähköinen vaihteen valitsin (i-shifter), joka on omalla tasollaan ja mahdollisesti parantaa hieman kuljettajan jalkatilaa. Penkit ovat myös uusiutuneet ja istuin osan pituutta on kasvatettu antamaan parempi reisituki, selkänoja tarjoaa myös enemmän sivutukea. Muotoilun ansioista myös takanaistuvalle löytyy paremmin jalkatilaa.
Moottorivaihtoehdot ovat tuttuja uudesta Cliostakin. Kolmesylinterinen 1,0-litrainen TCe 100 (74 kW), TCe 130 GPF, jossa on 96 kW, TCe 155 GPF tarjoaa 112 kW. Moottorivalikoimaan kuuluvat myös 1,5-litraiset turbodieselit (70 kW sekä 85 kW).
Uudistuneelle Capturlle voi ennustaa hyvää myyntiä. Kannattaa käydä tutustumassa jälleenmyyjillä!